Your email updates, powered by FeedBlitz

Click here to read this mailing online.

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


  1. de los alquimistas de la cocina, documental online sobre gastronomia molecular
  2. delicioses postres son!
  3. descobrint els cigrons cuits arrebossats
  4. de pintar-se el cafè: dibuixos cafeínics de Maria Aristidou
  5. de Juanjo Roda a Catalunya Radio parlant de la cuina del Delta.
  6. More Recent Articles
  7. Search decuina.net (blog de cuina, gastronomia i...alguna coseta més)
  8. Prior Mailing Archive

de los alquimistas de la cocina, documental online sobre gastronomia molecular


Amb el pas del temps, la gastronomia molecular va caure en el desprestigi popular, victima de la mateixa llei del pèndol que la va introduir triomfant a les nostres vides. Aquesta és la definició que el quimic Herve This en fa de la mateixa:

"Cocinar es elaborar recetas. Cada receta consta de dos partes, la primera es la definición.Si decimos 'puré de peras' cojemos peras, azúcar, agua y lo ponemos a hervir.La ciencia pregunta: ¿Qué ocurre cuando cocinamos las peras? La segunda parte es la que denominamos como pequeños trucos y proverbios al respecto de la receta. La ciencia puede preguntarse: ¿Son ciertos?. Y eso es la gastronomía molecular. NO SE TRATA DE ELABORAR RECETAS. NO ES UNA APLICACIÓN TÉCNICA O TECNOLÓGICA."

Probablement aquest petit estigma que pateix actualment la gastronomia molecular sigui injust. Tant com ho va ser en el seu moment no pertànyer a aquest tan molón moviment conceptual i gastronòmic i practicar una cuina més tradicional que aleshores parlava del producte i el fet natural com si lo natural sigui superior a allò artificial només per el fet de ser-ho. Apriorismes everywhere.

Pierre Gagnaire i Herve This (font)

Però avui parlem del molecularisme culinari, que segons la definició del autor no es tractaria doncs d'una cuina o un conjunts de plats, sino d'una actitud curiosa i inquisitiva sobre la tècnica culinaria.
Algu en contra d'entendre millor el món que l'envolta? La gastronomia molecular, és com el rock'n'roll: ATTITUDE.

Aquest documental té deu anys,...em resulta força molest la quantitat de vegades que parlen de la cuina com a art, però em sembla una gran manera d'omplir una tarda de diumenge :)

 


Interessant: He trobat  aquesta entrevista a la revista Sobremesa feta vuit anys després del documental. La  visió radical dels mateixos autors sobre els limits de cuina molecular no que no era cuina ja no sembla pas tan radical en.
La paraula art continua apareixen amb contundència (per a mi, exasperant). Em queda la certesa que de cuines només n'hi ha dues, la bona i la dolenta. La resta és actitud i zones grises per a explorar.
    


delicioses postres son!

descobrint els cigrons cuits arrebossats

cigrons arrebossats - garbanzos rebozados y fritos

Ahir al vespre vaig tenir sessió leguminosa amb el mestre, amic i xef (un no sap mai en quin ordre posar els títols) Xesco Bueno. Durant la mateixa vaig descobrir el que probablement sigui l'snack més adictiu que he tastat en els darrers mil-tres-cents anys: cigrons cuits enfarinats i fregits en oli ben roent. Al sortir, grapat de sal i queden cruixents, tebions i tendres per dins.

Fa vint anys que son un dels meus snacks de capçalera, em diu el Xesco. Y yo con estos pelos, us asseguro que es pixen a la boca de l'aforisme pipero de 'a que no puedes comer solo una'. ¡Que vicio, por Escoffier!
    


de pintar-se el cafè: dibuixos cafeínics de Maria Aristidou

Maria Aristidou és una artista xipriota que crea les seves ilustracions amb café, literalment.


 


Imagino el moment del dilluns de bon matí, quan has d'escollir si fer servir la cafeína per despertar la setmana o sucar-la amb el pinzell...
Per cert, que ja es veu que els patrocinadors li posen la pintura, heh!


    

de Juanjo Roda a Catalunya Radio parlant de la cuina del Delta.


No us perdeu aquest audio on Juanjo Roda parla de la cuina del Delta de l'Ebre en companyia de Pep Nogué i Pere Tàpias. Txapadillos, baldana, panolis, licors d'arròs,... la pesca de l'anguila. Tremendo.
Mestres, mestres, mestres everywhereeeeeeeeeeeee!!!


    


More Recent Articles


Click here to safely unsubscribe from decuina.net (blog de cuina, gastronomia i...alguna coseta més). Click here to view mailing archives, here to change your preferences, or here to subscribePrivacy