Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


  1. de pastís amb forma de Coca-cola. Megustaloquierolonecesito :)
  2. de queijadinhas, recepta dolça portugèsa
  3. de taller de cuina al buit amb Tony Botella
  4. de sopar a quatre mans amb l'objectiu de ser indistingibles: Keko Martinez-Anglés i Xesco Bueno
  5. de andanzas, pitanzas, arrosos i calamars.
  6. More Recent Articles
  7. Search decuina.net (blog de cuina, gastronomia i...alguna coseta més)
  8. Prior Mailing Archive

de pastís amb forma de Coca-cola. Megustaloquierolonecesito :)


Jo no soc gaire de fer pastissos, però aquest video (que vaig veure a Facebook i que ara no recordo a quin perfil va ser) m'ha donat alguna idea sobre la possibilitat de fer servir alguns objectes com a motllo i així personalitzar el pastís en funció de les querències del homenatjat. Hummmm, a donar-li voltes a la closca que hi ha un munt de motllos esperant :)


 


La llista d'ingredients en francès, tal com ho han posat els seus autors:

Ingrédients :
- 600g de chocolat noir
- 200g de génoise coupée en bandes
(pour la crème):
- 400g de crème fouèttée
- 250g de mascarpone
- 50g de sucre glace
- 1 sachet de sucre vanillé
(pour le sirop):
- 150ml d'eau
- 40g de sucre
- 30g de maraschino

Et pour finir une bouteille de coca cola 
(1.5L) lavée et bien sèche
    

de queijadinhas, recepta dolça portugèsa


La banda portuguèsida familiar està que ho peta amb el tema reposteria lusitana. Així que ho aprofitem per incrementar el nombre de receptes dolces del blog. En aquest cas unes queijadinhas de leite que en certa manera recorden molt a les quesadas pasiegas que es fan per el nord peninsular.


Queijadinhas de leite


Ingredients:
500 ml leche
100 g harina
2 huevos
300 g azúcar
100 g queso fresco (puede ser requesón)

Procediment:
Se bate con contundencia el azúcar con los dos huevos, se le añade la harina poco a poco para que no se formen grumos, después la leche y finalmente el queso fresco.
Se mezcla bien (yo lo he hecho con la batidora)

Se rellenan los moldes sin llegar al final (crece, aunque después, una vez se saca del horno baja).
Se pone en el horno a máxima potencia. Vigilad que cada horno es un mundo. Cuando estén doradas por arriba, sacar del horno.

Bom apetite!
    

de taller de cuina al buit amb Tony BotellaFa uns dies em van convidar a un taller de l'escola de cuina al buit que te el mestre Tony Botella a Badalona. Una escola de referència en el tema, dedicada a formar professionals -tot i que també han posat en rooster un taller de cuina al buit casolana des de fa poquet- amb un equipament fantàstic i una sala que transmet caliu.

Durant el taller, que era una versió necessàriament redux del taller d'introducció professional -per manca de temps, no es pot donar el contingut de 4 hores en tan sols dues- en Tony ens va presentar les bases de la cuina anomenada al buit. Dic anomenada per que aquest és un abús de llenguatge que ha acabat quallant: el buit és el que trobem a l'espai on no hi ha ni atmosfera ni per tant pressió atmosfèrica.

En la cocció al buit s'extrau l'aire amb la maquinaria adient (la de casa mai treballa en un entorn sense pressió ja que ho fem directament amb la bosseta exposada a la mateixa). Durant la extracció sí que estem en una situació propera al buit,  però un cop apaguem la màquina torna a aparèixer la pressió atomsfèrica i per tant hauriem de parlar de cuina sense aire. No està malament, però no és el mateix.

 

Una frase que em va agradar del taller va ser 'la cuina al buit és en realitat la gestió i cocció dels colàgens'. Això és així ja que tal com explica el mestre, els colàgens són molt delicats quan es tracta de sotmetrel's a temperatures i per tant si ens passem un o dos graus els podem desnaturalitzar. Si això ens passa, quan es refreden no quallen com gelatina i la carn ens quedarà tendre però estellosa.

Una altra avantatge de cuinar al buit és la llarga caducitat que aconseguim amb aquesta tècnica. Un cop aïllat l'aliment del món exteiror, és fàcil aconseguir fins a 42 dies de conservació -ens va comentar que era el màxim autoritzat en restauració-. I tal com es veu en el següent video, la temperatura influeix molt en el temps necessari per a conseguir la conservació i alhora s'ha d'equilibrar per a no carregar-nos els colàgens (ex: 10º de diferència pot suposar que haguem de coure durant 14h o només 100 minuts per a aconseguir la mateixa conservació).

 

Un parell de punts interessants van ser quan ens va explicar com es pot mesurar la temperatura al centre del producte quan cuinem al buit. El truqui és fer servir neopré per a poder insertar el sensor sense que s'escapi l'aire: ell recomana fer-ho per duplicat tal i com es veu al video més endavant.
L'altre va ser quan va explicar la tècnica CRU, definida així al bulli per aconseguir la impregnació dels aliments sense courel's per no utilitzar la temperatura. La idea és extraure l'aire que tot aliment conté (per exemple, pensem en una peça de meló) i que el seu lloc sigui ocupat per el liquid que l'envolta (per exemple, un almivar amb menta)...

 

Al final del taller, vem tenir degustació de diferents plats cuinats amb aquesta tècnica... com podeu suposar textures perfectes i sabors molt intensos i concentrats.Moltes gràcies per la invitació a Tony Botella, i sobretot per l'allau de dades interessants que ens vem emportar al sarró de la neurona.

Tony Botella Taller de Cuina
http://www.tbtc.es/
Colona Sant Antoni Torre s/n (Canyet)
Badalona
info@tbtce.es
    

de sopar a quatre mans amb l'objectiu de ser indistingibles: Keko Martinez-Anglés i Xesco Bueno


Els menús a quatre mans sovint es converteixen en una mena de mescla americana, on els plats fan les funcions de cartes alternades. El concepte per a un casino funciona de conya però aplicat a un sopar sovint es converteix en una mena d'àpat bipolar en el que es perd coherència i es dispersa el paladar.Per això m'ha agradat la idea que els xefs Keko Martinez-Anglès (El cel de les oques) i Xesco Bueno (Ca l'Esteve) proposen per a la darrera setmana de Novembre i la primera de Desembre: un menú a quatre mans en que s'han proposat convertir en indistingibles les seves cuines.

Cuines que com és natural ni són ni volen ser igualss quan funcionen com a solistes i en canvi és voluntat que esdevinguin mimètiques per a la particular ocasió. Aquest és el repte: que els comensals no puguin destriar del menú dues propostes mixturades.


Aquest sopar també és un botonet que ens mostra que els col.lectius de cuina comarcal (Cuina Vallès en aquest cas) es creen sinèrgies i complicitats.
Els llestos potser pensareu que faig aquesta entrada perque soc amic del Xesco. Sou en efecte, llestos. I serveixi aquesta frase com a disclaimer amical, si es que feia falta. Ara mireu el menú i dieume si no sobren arguments culinaris per a posar aquest petit granet de sorra a una nit que promet ser molt saborosa:


Menú degustació a 4 mans.(pdf)
"La vida dels olivaraires no és pas llarga de contar: al matí mengen pa i figues, al vespre, figues i pa"

Aperitius
Olives farcides com un remojón cordobés
Verat curat a casa amb fruita vermella i herbes fresques
Papadum de recapte

Entrants
La nostra conserva de calamar farcit de tòfona negra amb emulsió d'anet
Semifred de mongetes del ganxet amb bolets en vinagreta

Primer
Llisa i col amb arròs al safrà de Finca i suc de pebrots vermells

Segon
Perdiu a l'estil tradicional amb parmentier trufada

Prepostre
'Palosanto gin' amb iogurt a la menta i ametlla crocant

Postre
Joc de tardor dels xefs

Petit Fours

Celler
Els sumillers Esteve Esteve i Imma Puigmitjà s'encarreguen del maridatge dels vins. 
(Preu Full equip: 45 euros Iva inclòs)
Barrufa o no barrufa?
Per als que us vulgueu enrolar (remember, objectiu plats a quatre mans però una sola cuina) les dues opcions de data a escollir són:

Dijous 26 de Novembre al Rtnt. El cel de les oques (http://www.elceldelesoques.com/) / 21h
Dijous 3 de Desembre al Rtnt. Ca l'Esteve (http://www.restaurantcalesteve.com/) / 21h


    

de andanzas, pitanzas, arrosos i calamars.M'ho estic passant com un cochino jabalín de Collserola llegint a estones el llibre Andanzas y Pitanzas de Fernando Gallar.

"Después de una mañana dedicada a diversas actividades, llegó la hora del almuerzo. Yo me disponía a guisar un arròs negre y así se lo hize saber a los cocineros de los dos barcos abarloados a una y otra banda del nuestro. Mi vecino de estribor me contestó que había decidido hacer un arroz abanda porque la pesca se les dio bien aquella mañana en la costa sur; a esto no tuve nada que oponer. Mi vecino de babor, por el contrario me dijo que haría el arroz negro y abanda.

(...)

Debe quedar sentado para siempre que un arroz con calamares no debe estar mediatizado por otro sabor de pescado, como también que el calamar no debe ser agregado (a no ser como adorno y en muy pequeña cantidad) a un arroz con pescado, sea abanda o junt. Los sabores, aunque parecidos, diferentes del pescado y del calamar no se complementan, más bien se destruyen o neutralizan mutuamente. Cosa parecida acontece con el atún. Por el contrario, el calamar, como el atún, agregado al pollo y al magro de cerdo, confieren al arroz a la alicantina su sabor peculiar, que es el de la promiscuidad" 
F. Gallar. Andanzas y pitanzas. Insituto de estudios alicantinos. 1983

I així tot el llibre. Sensacional.


    

More Recent Articles

You Might Like

Click here to safely unsubscribe from "decuina.net (blog de cuina, gastronomia i...alguna coseta més)."
Click here to view mailing archives, here to change your preferences, or here to subscribePrivacy