Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


  1. Boycot België?
  2. Israeli Secret Intelligence Service (IMO)
  3. De nieuwswetten voor Parijs en Beiroet (IMO)
  4. Foute lessen uit de Kristallnacht (IMO)
  5. Zoabi vergelijkt Israel met nazi's op Kristallnachtherdenking (IMO)
  6. More Recent Articles
  7. Search Israel & Palestijnen Nieuws Blog
  8. Prior Mailing Archive

Boycot België?

 

 

Andreas Fagerbakke

 

 

Dit is natuurlijk geen echt checkpoint, maar bij dit soort controles van Arabieren wordt bij Israel al snel ‘apartheid’ en ‘racisme’ geroepen, terwijl België nu (noodgedwongen) hetzelfde doet. In Israel is er eigenlijk voortdurend een alarmsituatie zoals nu in België, er worden zeer geregeld aanslagen verijdeld, soms op het allerlaatste moment. En er worden veel aanslagen ook wel gepleegd, ook wanneer we er niks over horen op de NOS of van zien op de hoofdpagina’s van krantensites. Op zijn best verschijnen er een paar korte berichtjes met vaak meer aandacht voor de dood van de Palestijnse dader dan voor de Israelische slachtoffers.

 

RP

 

 

 

    

Israeli Secret Intelligence Service (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/11/22/israeli-secret-intelligence-service/  

= IMO Blog = 

Zelfs Sander van Hoorn benoemde het in Pauw op dinsdagavond: “Ik wordt helemaal gek van de complottheorieën in de Arabische wereld. Er zitten altijd anderen achter, de VS, Israel en de Joden natuurlijk. De complottheorie is in het Midden-Oosten tot kunstvorm verheven.” Hij vertelde dat hij in het vliegtuig naar Nederland naast een moslima zat “zonder hoofddoek” die hem uitlegde dat IS natuurlijk niet achter de aanslagen in Parijs kon zitten, en wie er wel alle belang bij hadden de islam in een kwaad daglicht te stellen. Palestijnse media en zelfs Abbas’ Fatah partij hebben Israel al de schuld gegeven van de aanslagen in Parijs. Een op-ed in een onder de PA staande krant schreef

“The wise and correct thing is to look for who benefits,” the op-ed continues. “In short: They need to search the last place reached by the octopus arms of the Mossad… It is clear that its ‘Mossad’ will burn Beirut and Paris in order to achieve [Prime Minister Benjamin] Netanyahu’s goals. He, who challenged the master of the White House, hides in his soul enough evil to burn the world.”

Net als bij allerhande ziektes, 9-11, de tsunami, IS en allerlei andere ellende zit Israel er natuurlijk achter. En veel Palestijnen en andere Arabieren geloven die onzin. Het is te aantrekkelijk om op deze manier een makkelijke verklaring te hebben voor de grote wereldproblemen, voor de vele problemen in de Arabische wereld, voor het extremisme in de islam, voor het gebrek aan vooruitgang in eigen land. Arabische regeringen leidden zo graag de aandacht af van hun eigen falen, corruptie en zakkenvullerij, en daarop is de PA geen uitzondering. Fatah schrijft op haar Facebookpagina:

“Terror is terror and we condemn all terror. Be it destroying houses in Nablus and killing our children by Israel or hitting a Russian plane over Egypt. The Paris attacks are criminal acts done by coward terrorists.”

Daarbij stonden de vlaggen van ‘Palestina’, Libanon, Rusland en Frankrijk. Aanslagen van IS tegen onschuldige burgers worden zo op een lijn gesteld met Israelische legeroperaties, die nooit gericht zijn op het doden van onschuldige burgers maar vaak in reactie op Palestijns geweld plaatsvinden.

Ook heeft Fatah op haar Facebookpagina verschillende cartoons geplaatst die suggereren dat Israel gelijk is aan IS en (mede) achter de terreurdaden in Parijs zit. Je vraagt je af of men dit werkelijk denkt of puur uit kwaadaardigheid steeds blijft beweren. Zouden Abbas en al die andere hooggeplaatste PA en Fatah functionarissen, vaak hoogopgeleid, werkelijk denken dat IS en Israel twee handen op een buik zijn? Dat Israel honderden doden wil maken om op die manier Frankrijk te straffen voor het besluit producten uit de nederzettingen te labelen? De lijst van idiote aantijgingen, bloederige cartoons en antisemitische stereotypen in Palestijnse media is eindeloos lang. En in tegenstelling tot nazi-Duitsland, waar het immers om een vrij korte periode ging, en waar de antisemitische propaganda veel van weg heeft, is dit al vele decennia bezig. Arabieren, jong en oud, zijn opgegroeid met deze propaganda en kennen niet anders. Goed opgeleid of niet. De mens is helaas in staat de meest onzinnige dingen te geloven. Daarbij zijn de media bij de Palestijnen en in veel Arabische landen niet vrij en loop je met een afwijkende mening het risico opgepakt te worden. Dat maakt het welhaast onmogelijk om heersende opvattingen uit te dagen en ter discussie te stellen.

Nog een voorbeeld. Op het Egyptische Al Hayat tv zei een presentatrice dat:

“Deze terroristische organisatie, ISIS, die zichzelf abusievelijk en misleidend ‘de Islamitische Staat in Syrië en Irak’ noemt is van Israelisch-Brits/Amerikaanse makelij. De Israelische Mossad had de leiding bij het ontwikkelen van deze organisatie om daarmee andere landen te verzwakken en op te laten delen. We laten binnenkort beelden zien waaruit blijkt dat Israel het brein achter deze organisatie is en de naam ISIS koos dat Israeli Secret Intelligence Service betekent.”

Dit filmpje werd op de Facebookpagina ‘Trots op islam’ gezet, een pagina met bijna 75.000 likes. Het filmpje wordt door ruim 2100 mensen leuk gevonden en is meer dan 2200 keer gedeeld (dit aantal stijgt nog dagelijks). Eronder vooral instemmende reacties. Sommigen zijn blij dat het nu boven water is gekomen, anderen menen dat dit toch al lang bekend was en niet steeds opnieuw bewezen hoeft te worden:

Gulsen Akyurek Nu weten we waarom isis niet gaan tegen israel of andere joden vechten.ze gaan ook niet palestine steuning en helpen.ga helemaal diep in hel ins.

Tolga Ates Eindelijk komt het boven water. Het is niet alleen mossad die de leiding krijgt, maar ook MI6 en CIA die de touw in hun handen heeft. Het word tijd dat mensen in opstand komt voor de kwaaddoeners en geen boter aan de galg smeert!!

Ekram Bouhi Goeiemorgen allemaal!! Sommige worden nu pas wakker

Dolgoon Baterdene Abdellah Mhassni nu snap ik het …de JODEN ze beschikken elk land en hun banken behalve Noord Korea er is famillie die dit allem beschikt de Rotschild heel gevaarlijk en geheimzinnig werken ook met CIA omdat ze geld hebben

Verschillende mensen begrijpen nu ook waarom IS geen aanslagen in Israel pleegt. Niemand gaat ertegenin, geen discussie, geen moslims die het juist in strijd met hun geloof vinden om anderen zo te demoniseren en vinden dat moslims de nare kanten van hun geloof onder ogen moeten zien. Niemand. Ook de andere posts zijn allemaal eenzijdig, de islam is geweldig, het westen deugt niet en het echte terrorisme komt uit het westen. Allemaal honderden, soms meer dan 1000 likes.

Het is prachtig en zeer noodzakelijk wanneer mensen als Elforkani en Aboutaleb zich kritisch uitspreken over de islam en tot kritisch zelfonderzoek oproepen, maar ik heb toch de indruk dat zij een kleine elite vormen met binnen de Nederlandse moslimgemeenschap maar beperkte aanhang en invloed. Ondertussen hebben mensen als Appa en Ouaali duizenden vrienden en volgers op Facebook die ze dezelfde soort propaganda tegen Israel, Joden en het westen voorschotelen als Trotsopislam. Er zijn waarschijnlijk tientallen, zo niet honderden meer van dergelijke profielen en pagina’s.

Hoewel er moedige Arabieren zijn die een ander geluid laten horen, hoewel Arabieren zich tegen de aanslagen in Parijs uitspraken en meededen aan herdenkingen, lijken het roependen in de woestijn. Ze krijgen vaak ook niet de gewenste hulp uit de Nederlandse samenleving. Een deel van de mensen gaat kritiekloos mee in het veelgehoorde narratief van de Arabier als slachtoffer van het boze Westen en de kwalijke en ook centrale rol van Israel in het Midden-Oosten. Zo zei Jan Marijnissen kort na de aanslagen:

Deze jongens -ik neem aan het dat het jongens zijn- die de aanslagen pleegden, komen waarschijnlijk uit een groep van verontwaardigde mensen uit de Franse buitenwijken.”

Het Palestijns-Israëlisch conflict is voor hen een metafoor voor de achterstelling van de Arabische wereld en de moslimgemeenschap, aldus Marijnissen. „Dat conflict is ook een voedingsbodem voor een dergelijke aanslag.”

Dat kan kloppen, maar dat is dan niet omdat Israel de Palestijnen zo vreselijk vernedert en onderdrukt, maar omdat de Arabische propaganda ze dat heeft ingeprent. Overigens heeft IS dit niet als motief voor de aanslagen benoemd; wel het feit dat Frankrijk sinds kort mee bombardeert in Syrië. Bij Marijnissen klinkt door dat Israels bezetting van de Westelijke Jordaanoever reden is van het voortdurend conflict, niet de Palestijnse weigering te onderhandelen, het afwijzen van vredesvoorstellen en het roemen van een belangrijke leider die met de nazi’s heeft gecollaboreerd.

Het ‘voedingsbodem argument’ gaat er altijd vanuit dat de ‘echte’ oorzaak van islamitisch gefundeerd of Arabisch geweld bij het Westen of Israel ligt. Men negeert daarmee het feit dat veel landen of regio’s die meer te lijden hebben gehad onder bezettingen, onderdrukking of kolonialisme niet tot geweld tegen burgers overgaan, of dit alleen tijdens relatief korte opstanden doen. Amerika heeft zijn invloedssfeer en machtspolitiek in de halve wereld op soms behoorlijk agressieve wijze bedreven, maar alleen radikale moslims hebben in New York duizenden onschuldige slachtoffers gemaakt. Geen Japanner is na Hiroshima en Nagasaki op dat idee gekomen, en geen enkele Jood heeft zich in de Berlijnse Opera opgeblazen. Terrorisme is zeker niet voorbehouden aan de islam, noch door moslims uitgevonden, maar wordt wel het meest omvangrijk door hen toegepast. De hele wereld is tot front gemaakt.

Leon de Winter kwam een paar dagen later met een scherpe reactie op deze vaker gehoorde bewering:

Mede door mensen als Marijnissen kunnen we ons niet voorstellen dat er geloofswaanzinnige mannen zijn die doden omdat ze de wereld willen reinigen van het ongedierte dat wij, ongelovigen en levensgenieters, in hun ogen vormen. Die reinigers zijn bezig de Eindtijd te forceren – daarna breekt voor immer het islamitische paradijs uit.

 (…)  Wat de Joden de Palestijnen ook mogen aandoen, het is niets vergeleken met wat Arabieren elkaar onderling aandoen. Maar jonge moslims zijn woedend over het Palestijnse lot omdat Joden op geen enkele manier een eigen staat mogen hebben in het Midden-Oosten; dat leert de islam. Met die gedachte worden jonge moslims opgevoed en elke dag door de Arabische media bestookt.

Door mensen als Marijnissen worden de Arabieren en moslims bevestigd in hun slachtofferrol. Dit geldt helaas voor een flink deel van links en gebeurt soms vanuit de beste bedoelingen. Ondertussen worden radicale moslims en ideeën gebagatelliseerd en soms zelfs onterecht als bruggenbouwers en deel van de oplossing beschouwd. De media gaan soms ook mee in dit waanidee, met als gevolg dat Appa uitgebreid als ‘bruggenbouwer’ aan het woord kwam op Nederland 1, en Youness Ouaali bij Pauw aan mocht zitten.

Een ander deel van de bevolking scheert moslims over een kam en roept, Wilders voorop, dat er geen gematigde islam bestaat. Wanneer moslims zich redelijk tonen is dat ‘taqiyya’: zij mogen liegen tegen niet-moslims om hun doelen te bereiken. Zelfs Aboutaleb wordt gewantrouwd, want hij houdt zich toch wel erg op de vlakte over Israel, en praat mooi, maar ondertussen? In deze sfeer kunnen moslims het dus nooit goed doen, en merken ze dat ze ofwel worden gewantrouwd wat ze ook doen, ofwel juist meer gehoord en opgemerkt worden als ze maar hard genoeg schreeuwen. En als zoveel blanke autochtonen tegenwoordig tekeer gaan tegen Israel en daarmee scoren, waarom mogen zij dat dan niet?

De Nederlandse polarisatie wat betreft integratie, de islam en vluchtelingen doet de verhoudingen met moslims, en de positie van de gematigden, geen goed. Het is moeilijk om met echt scherpe kritiek op de islam te komen omdat Wilders ons allen in de nek hijgt. Omgekeerd vind ik het moeilijk te begrijpen hoe veel mensen binnen links kritiekloos mee kunnen gaan in het beeld van de moslim als slachtoffer van het Westen en Israel, terwijl we de talloze voorbeelden van haat en antisemitisme en geweld uit naam van Allah dagelijks kunnen zien en horen. Het is links om solidair te zijn met de zwakkeren en machtelozen, niet om de werkelijkheid te ontkennen en geweld tegen burgers en haat tegen Joden te bagatelliseren.

Ratna Pelle

 

 

    

De nieuwswetten voor Parijs en Beiroet (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/11/19/de-nieuwswetten-voor-parijs-en-beiroet/

 

= IMO Blog =  

Vanaf afgelopen vrijdagavond 10 uur tot en met dinsdag ging het nieuws bijna onafgebroken over de aanslagen in Frankrijk, de implicaties, IS, en radikalisering. Met name in het weekend leek het alsof de rest van de wereld niet bestond. Extra uitzendingen, extra lange uitzendingen, een extra uitzending van Pauw op zaterdag, life verslagen, de speech van Hollande life uitgezonden, etc. Enerzijds zeer begrijpelijk. Velen waren en zijn in shock. Van de zomer liep je nog door Parijs, zat je op het terras, ging je misschien wel naar het theater, of je hebt er familie of vrienden wonen, en nu lijkt het veranderd in een hel. Wat voorbehouden leek aan landen ver weg, zoals Irak, Syrië en Afghanistan, waar bommen en geweld bij het dagelijks leven zijn gaan horen, vindt nu plaats in het hart van Europa, in een grote en populaire hoofdstad. En dus wordt er massaal medeleven betuigd, veranderden mensen hun Facebook foto in een Franse vlag, werden belangrijke gebouwen in de kleuren van de Franse vlag verlicht, werd bij het begin van voetbalwedstrijden de Marseillaise gespeeld en werd er op maandag om 12 uur in een aantal landen 1 minuut stilte gehouden.

Dergelijk massaal rouwvertoon roept ook kritiek op. Op Facebook verschenen verklaringen van mensen waarom zij geen Franse vlag over hun profielfoto hadden gedrapeerd (‘ik wil alle geweldslachtoffers herdenken’) en men beklaagt zich over het gebrek aan aandacht voor andere ‘vergeten’ aanslagen zoals in Beiroet vorige week donderdag (48 doden) of in Kenia een half jaar eerder (meer dan 200 doden). Toen veranderde niemand zijn Facebookfoto, werd er geen minuut stilte gehouden en was het een kort  item in een nieuwsbulletin waarin ook ruimte was voor de bekende trivialiteiten waar de NOS tegenwoordig zo dol op is. Ook had Facebook bij eerdere aanslagen geen speciale app waarop je kon aangeven veilig te zijn zoals nu in Parijs.

Ik ben het eens met de kritiek dat die andere aanslagen zo weinig aandacht krijgen (er was er van de week nog een, in Nigeria, met tientallen doden maar geen item in het NOS journaal waard, want Nigeria is een vaag en ver weg land waar bijna niemand verder enige feeling mee heeft). Tegelijkertijd schrok ik van de felle kritiek op mensen die meer geschokt zijn over wat in Parijs gebeurde dan aanslagen in Libanon of Afghanistan, en die zich storen aan al die Franse nationale symbolen bij de herdenkingen. Tja.

De aanslag wordt terecht door velen ervaren als een aanval op Frankrijk en ook op Europa, op waar Europa voor staat en wat het uitdraagt. Zoals de aanslag op Charlie Hebdo een aanval was op de vrijheid van meningsuiting, op satire, op het vrije woord, zo zijn deze aanslagen een aanval op het vrije leven, uitgaan en plezier maken, en op een belangrijk cultuurcentrum van Europa. Daarbij hebben mensen sowieso het recht om zelf te bepalen waarover ze hoe willen rouwen. Het mag hypocriet zijn, maar het is ook heel erg logisch dat we zeer uitgebreid hebben gerouwd om de slachtoffers van de MH17 terwijl de meer dan 200 Russische slachtoffers die een paar weken geleden in de Sinaï neerstortten, ons nauwelijks wat deden. We kunnen nou eenmaal niet voor iedereen overal op de wereld dezelfde empathie opbrengen. Opvallend is overigens dat de mensen die op Facebook klaagden over het gebrek aan aandacht voor die andere aanslagen er zelf vaak aanvankelijk ook geen aandacht aan besteedden.

De kritiek is ook doorgedrongen tot de media, met artikelen in verschillende kranten en op de website van de NOS. En in Pauw van dinsdag mocht Sander van Hoorn aanschuiven om het over Libanon te hebben. Daar weigerde men namelijk afgelopen maandag de internationale minuut stilte in acht te nemen, omdat er zo weinig aandacht en medeleven was na de dubbele aanslag daar vorige week donderdag. Ik heb het even na gekeken, en in het NOS Journaal van vrijdag was het een itempje van circa anderhalve minuut, dat was ingebed in een groter verhaal over IS en hun verliezen in Syrië, donderdag was het in het Achtuurjournaal een berichtje van circa een halve minuut. Ruim 7 minuten waren ingeruimd voor het lek van de commissie Stiekem, vervolgens ging het over een rechtszaak, de vluchtelingen, IS en nog een binnenlands onderwerp.

Een redelijk zwaar journaal dus voor NOS begrippen. Daarvoor was er vrijdag dan ruimte voor 14 orang -oetans die in Thailand werden gered en het feit dat taxfree winkelen op luchthavens volgens de Consumentenbond vaak minder voordeel oplevert dan we denken (met, jawel het bekende straatinterview). Ook ging het nog 2 minuten over de verbouwing van de ijsbaan in Heerenveen. Allemaal nieuws dat men blijkbaar belangrijker vond dan wat meer details over de aanslag in Libanon, de ontreddering, de achtergronden, verklaringen van verschillende leiders van het land, ooggetuigenverslagen en al die andere zaken die wat betreft de aanslag in Frankrijk eindeloos werden herhaald. De boze Libanezen hadden dus wel een punt. Stilte houden voor Frankrijk terwijl ze hun eigen doden nog aan het begraven zijn lijkt ietwat cynisch. De NOS en de NRC wijdden beide een artikel aan de kwestie. De NOS schrijft:

Hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft alle begrip voor de reacties die dat heeft losgemaakt. Gevraagd naar een verklaring voor de nieuwskeuze, zegt hij: “Zowel de geografische als de gevoelsmatige nabijheid van Parijs maakt dat de aanslagen in Parijs dichter bij ons publiek staan dan die in Beiroet. Het betreft onze wereld, onze cultuur. Dat maakt het journalistiek gezien veel relevanter. Kijk maar naar alle maatschappelijke en politieke reacties, naar wat het oproept in Nederland. Daar doen we uiteraard verslag van. Daarom volgt de NOS de ontwikkelingen in Parijs nauwgezetter dan die in Beiroet.”

Men citeert vervolgens een Libanese blogger:

Het gaat niet alleen om het aantal berichten, maar ook om de manier waarop verslag wordt gedaan, schrijft Battah. Er worden bij Parijs andere woorden gebruikt dan bij Beiroet. Bij Beiroet wordt niet sec gesproken over gewonde en dode burgers, maar worden meteen politieke labels gebruikt.

Er was veel kritiek op het feit dat de wijk waar de aanslag plaatsvond een ‘Hezbollah wijk’ werd genoemd, zo suggererend dat het niet om gewone burgers zou gaan, terwijl er juist alleen maar burgerslachtoffers vielen. Iets dergelijks valt me vaak op bij Israel: er wordt altijd uitdrukkelijk bij vermeld wanneer de slachtoffers kolonisten zijn, alsof dat verschil maakt en het dan minder erg is. Ook wanneer het om orthodoxe Joden gaat of wanneer de aanslag buiten Israel zelf plaatsvond is dat relevant voor de media. De suggestie is steeds dat het dan ook deels hun eigen schuld is, en de aanslag tegen de achtergrond van de bezetting en onderdrukking van de Palestijnen moet worden bezien. Zoals gezegd was dinsdagavond Sander van Hoorn in Pauw om daar nogmaals in te gaan op de vraag waarom er zo weinig aandacht was voor de aanslag in Beiroet. Goed dat dit aan de orde kwam, maar kan Pauw de volgende keer Van Hoorn uitnodigen op de dag dat zo’n aanslag plaatsvindt en niet achteraf meehuilen met de wolven?

De geringe aandacht voor de aanslag in Libanon is opvallend, aldus Van Hoorn, omdat Libanon een verwesterd land is met bijvoorbeeld sterke banden met Frankrijk. Beiroet geldt als moderne en mondaine stad en het was de grootste aanslag sinds het einde van de burgeroorlog in 1990. Wat anders dus dan Irak of Afghanistan waar er om de haverklap bommen afgaan, en dat daarom nauwelijks nog als nieuws wordt gezien. Overigens had nota bene de website van het CIDI afgelopen vrijdag een bericht over die aanslag.

Verschil in aandacht en betrokkenheid bij rampen en geweld ver weg en dichtbij is logisch, de NOS (en andere media) gaat echter wel erg ver. Over een groot en belangrijk nieuwsfeit gaat men vaak zo lang door en zo in detail dat ik op een gegeven moment de tv uitzet, hoe vreselijk ik de ramp met de MH17, tsunami, aardbevingen in Turkije, Iran of elders en grote aanslagen in Westerse landen ook vind. Idem voor groot politiek nieuws, de dood van bekende mensen, grote evenementen en sport. Dagen en soms weken gaat het nauwelijks over wat anders. Andere nieuwsprogramma’s volgen vaak de keuze van de NOS (of omgekeerd) en duiken op dezelfde grote onderwerpen. De talkshows vechten vervolgens om dezelfde gasten om ’s avonds hetzelfde ‘gesprek van de dag’ te voeren. Buitenlands nieuws wordt over het algemeen beperkt tot enkele grotere onderwerpen of korte nietszeggende berichten omdat geen enkele kontekst en duiding wordt gegeven. Afrika lijkt nauwelijks te bestaan. De consument wil dichterbij en meer emo tv, zodat men zich makkelijker met zaken kan identificeren, en dus krijgen de kijkers van wat vroeger serieuze journaals waren allemaal een variant van Hart van Nederland of Vijf in het Land, overgoten met wat jeugdjournaal. De kijker zou eens kunnen besluiten naar de concurrent te zappen omdat het daar luchtiger, smeuïger en ‘toegankelijker’ wordt gebracht.

De ‘harde nieuwswetten’ waar Sander van Hoorn in Pauw naar verwees worden wel erg extreem toegepast. Moet het journaal niet juist, in tegenstelling tot amusement en infotainment, het echte nieuws brengen en duiden, ook als dat ver weg plaats vindt? Moet je er niet van op aan kunnen dat het belangrijkste nieuws voor je wordt samengevat in 20-30 minuten, zo objectief mogelijk? De NOS heeft die ambitie lang geleden los gelaten. Het begon misschien wel met het straatinterview, het meest oninformatieve en saaie genre dat je kunt bedenken. ‘Hoe vind u het dat u hier op Utrecht CS bent gestrand en er geen treinen meer rijden?’; ‘Mist u Zwarte Piet bij de intocht, of vind u de Regenboogpieten ook prima?’; ‘Hoe bevalt de camping in de stromende regen?’; ‘Lekker hè, een ijsje op een terras?’ Het straatinterview is vele malen makkelijker te maken dan een deskundige te vinden die in 2 minuten op vlotte toon de kern van een zaak weet te duiden, zeker als die zaak een land ver weg betreft. Maar dat is wel een taak van de publieke omroep, en daar krijgt zij ook geld voor.

Ratna Pelle

 

    

Foute lessen uit de Kristallnacht (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/11/15/foute-lessen-uit-de-kristallnacht/  

= IMO Blog =  

De ‘Kristallnachtherdenking’ door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting (en eerder Nederland Bekent Kleur) is al jaren een farce, maar dit jaar was het wel heel extreem. Er waren louter anti-Israel sprekers volgens wie de Palestijnen nu ‘de Joden van toen’ waren, en de Joden van nu ‘de nazi’s van toen’. Er was dan ook veel protest hiertegen vanuit Joodse organisaties en ook boze individuen; tegen het misbruik van de Kristallnachtherdenking, maar ook tegen het misbruik van het monument voor het Joodse verzet. Er is een groep opgericht door nabestaanden van mensen die actief waren in het Joodse verzet. Zij schreven de burgemeester aan en waren aanwezig tijdens de ‘herdenking’ met een groep mensen om (grotendeels) in stilte te protesteren tegen zoveel omkering en absurditeit. Men ging in een kring om het monument staan om het te beschermen tegen al dit misbruik, legde bloemen neer en maakte een Davidster van waxinelichtjes. Voor veel mensen was het pijnlijk en grievend dit alles te moeten aanzien en aanhoren in het licht van de eigen familiegeschiedenis. Het is moeilijk te bevatten dat de leden van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, maar ook de gemeente die toestemming gaf voor het evenement met de toespraak van Haneen Zoabi, hier totaal geen oog voor hadden. Ook naderhand is van enige empathie niks te bekennen. De keuze voor Zoabi wordt door het Platform en sympathisanten met verve verdedigd, en de (vooral Joodse) tegenstanders weggezet als xenofoben en ‘exclusivisten’ die hun eigen groep meer rechten toekennen dan een ander. Jaap Hamburger schreef:

Als ‘gedenken’ meer wil zijn dan naar binnen gekeerde maar steriele bespiegeling op lotgevallen van de eigen groep, als gedenken betekenis wil hebben voor ons huidige leven, en de plaats van anderen daarin, dan is de manier waarop het Platform tegen Racisme en Uitsluiting daar vorm aan geeft, exemplarisch.
Kortom: het Platform belasteren (hoofdredacteur Voet, Nieuw Israëlitisch Weekblad 5, ‘rel’,‘schaduwherdenking’,‘anti-Israël’, Van der Wieken, voorzitter Centraal Joods Overleg, Parool) is journalistieke ‘valsheid in geschrifte’, en onvermogen de ‘boodschap’ van de joodse geschiedenis passend te lezen en te vertalen.

Het Platform verdient juist voor zijn toewijding daaraan en zijn onbetwistbare integriteit lof en eer, van joden en niet-joden.

En:  Zionisme -in zijn huidige verschijnings-vorm zoals gepraktizeerd in Israël- is exclusivisme: laat dat nu precies de geesteshouding zijn die in zijn meest extreme vorm leidt tot Kristallnachten. Ook daarom is de inclusieve herdenking van de Kristallnacht bij het monument voor joods verzet zo ongelooflijk passend en gepast en een hommage aan alle dode joden en aan alle levende, die zich één ding scherp voor ogen wensen te houden: de ander is niet minder dan ik, ik ben niet meer dan een ander, een ander heeft evenveel rechten als ik, en ik heb er niet meer dan een ander.   

Zionistisch exclusivisme?

Weer die fabel dat de Joods nationale beweging inherent fout is en gebaseerd op exclusivisme. Als dat zo is, geldt dat voor iedere natie-staat, de Arabische landen voorop. In deze landen hebben niet-Arabieren (en niet-moslims) vaak minder rechten, zowel de facto als de jure. Sommige Arabische staten nemen nauwelijks vluchtelingen op; gastarbeiders die er wonen hebben geen rechten en verrichten slavenarbeid onder abominabele omstandigheden. Etnische minderheden worden bij bosjes vermoord wanneer ze zich durven te weren. Maar wacht: dat mag niet, als het over Israel gaat wijzen op de veel ergere misstanden elders. Sorry Koerden, Tibetanen, Oeigoeren, Azari, Yezidi, Kopten, Zigeuners, Amazigh en al die anderen die met onderdrukking te maken hebben: op de Kristallnachtherdenking, maar ook op alle andere 364 dagen van het jaar hoort het over Israel en haar wandaden te gaan.

Zionisme is niet exclusivistischer dan het willen behouden van een Nederlandse, Turkse, Duitse of Franse staat en identiteit, met zijn tradities, taal, cultuur, de nationale of religieuze feestdagen etc. Israel is voor een land in voortdurende strijd behoorlijk open: Arabisch is er officieel de tweede taal, de islam is er zeer aanwezig, meer dan in menig Europees land, en Arabieren bekleden tal van (overheids)functies. Zoabi pleit als Knessetlid voor de afschaffing van Israel, doet mee aan acties tegen de staat en roept zelfs op tot meer strijd tegen haar land. In hoeveel landen in oorlogstijd is dat mogelijk?

Jaap Hamburger beschrijft het zionisme als een soort opstap naar fascisme maar steunt ondertussen Palestijns nationalisme kritiekloos. Hij beweert dat de idee van universele gelijkheid van mensen juist met het zionisme botst, niet met andere vormen van nationalisme en nationale strijd. Juist op de Kristallnachtherdenking de Joden belasteren met iets dat alle volken en landen doen, en sommige vele malen extremer, en dat Israel ook moet doen om haar eigen voortbestaan zeker te stellen, is ongehoorde discriminatie. In een ideale wereld zijn er wellicht helemaal geen grenzen nodig en zijn we allen wereldburger, en kan iedereen overal aanschuiven waar de hoorn des overvloeds op tafel staat. In de echte wereld jagen alle landen vaak hun eigen nationale belang na, ten koste van andere landen en volken of ten koste van het algemene belang.

De VN, opgericht om internationaal samen te werken en juist boven die belangen uit te stijgen, is grotendeels tot een farce geworden. Dit is voor een flink deel te danken aan de houding van de islamitische landen die de VN hebben gekaapt om hun eigenbelang te dienen, Israel te demoniseren en de bevordering van wereldvrede, democratie en mensenrechten te frustreren. Maar van Hamburger of het Platform Stop Racisme en Uitsluiting zul je nooit een lelijk woord horen over Arabische en islamitische landen. Alleen Israel frustreert de wereldvrede, alleen Israel is ‘exclusivistisch’ en hard op weg het voorbeeld van nazi-Duitsland te volgen. Nog even en er worden concentratiekampen en gaskamers gebouwd.

Niet gezwegen

Wat Esther Voet en Ron van der Wieken schreven is geen ‘valsheid in geschrifte’, maar hun mening en deels een adequate beschrijving van wat er gaande is. Op de herdenkingen door het Platform wordt al jaren gewaarschuwd tegen extreem rechts, tegen Wilders en tegen islamofobie, terwijl gezwegen wordt over hedendaags antisemitisme, dat helaas vaak uit Arabische en islamitische hoek afkomstig is. Ik heb ook begrepen dat er dit jaar helemaal geen stilte is gehouden voor de slachtoffers van de Kristallnacht. En na twee zinnen was Zoabi al bij het misdadige Israel aanbeland, het land nota bene waar veel slachtoffers van Europees antisemitisme een nieuw bestaan hebben opgebouwd, als vrij volk in hun eigen land. De slachtoffers van de Kristallnacht zijn een excuus geworden, een mooi decor, om je antizionisme van een mooie, universele verpakking te voorzien. ‘Wij hebben niks tegen Joden, we herdenken zelfs hun tragedies! En wij zijn ook nog eens veel beter dan de Joden die het alleen over hun tragedies willen hebben want wij trekken daaruit de enige juiste les, namelijk dat niemand dit ooit nog mag overkomen.’ Aldus de van zelfgenoegzaamheid druipende reacties van Hamburger, Hijmans, Meulenbelt en anderen op de kritiek uit Joodse hoek. Een lange discussie wat dit betreft is te lezen op de facebookpagina van het ‘herdenking’, waar ik zojuist al even uit citeerde. Daniel Teeboom schrijft:

Moeten we naar een land waar iedereen elkaar constant provoceert? Waar Turken de herdenking van de Armeense genocide voor zich kapen en dat soort zaken? Want het zet wel de toon hè. Geert Wilders die een varken slacht in een moskee, EAJG en het committee tegen racisme en uitsluiting die een anti-Israël feestje maken van de kristalnacht herdenking en daarmee het overgrote deel van joodse verzetsstrijders en hun nakomelingen UITSLUIT!!!

Geen aanbeveling

In 2000 haalde een lid van het Auschwitz Comité voormalig voorzitter Abdou Menebhi van Nederland Bekent Kleur (voorloper van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting), van het podium vanwege kritiek op Israel. Wat destijds, toen Joodse organisaties er nog bij betrokken waren, nog werd voorkomen, is nu niet meer dan normaal. Wat wil je ook met een organisatie die nauw verbonden is met de radikale anti-Israel beweging? Carel Brendel schrijft dat drie organisaties die in 2004 meededen aan de herdenking van Hamas leider Yassin, vorig jaar bij de organisatie van de Kristallnachtherdenking betrokken waren. “Deze drie clubs trokken in het vorige decennium ook bij andere gelegenheden samen op met de AEL”, aldus Brendel. De AEL van Abu Jahjah, van de cartoons van Anne Frank met Hitler in bed, de man die met Hezbollah sympathiseert en zelfs suggereerde voor hen te hebben gestreden. De Internationale Socialisten, een van die organisaties en ook onderdeel van voorloper NBK, heeft eveneens openlijk haar steun voor Hezbollah uitgesproken. Dit jaar staan er geen organisaties meer vermeld bij de Kristallnachtherdenking, maar er is wel een comité van aanbeveling. Daarin zitten hoofdzakelijk bekende Israel critici en antizionisten zoals Anja Meulenbelt, Maarten Jan Hijmans (Abu Pessoptimist), Thomas von der Dunk, Hedy d’Ancona en Mohamed Rabbae.

Ook op de lijst van aanwezigen en geïnteresseerden op de facebookpagina van het evenement staan veel felle antizionisten. Ik noemde in mijn vorige blog al Youess Ouaali, de man die vorige maand op facebook opriep om Israelische toeristen in elkaar te slaan en dat bij Pauw mocht toelichten, en Fatah activist Ibrahim Al-Baz. Zijn vrouw Nawal Al Baz, een van de organisatoren van de Gazavloot, was ook van de partij, evenals beroepsactivist Frank van der Linde, die een totale boycot bepleit van alles wat met Israel te maken heeft, en Sonja Zimmermann van DocP, van de ‘inspectieteams‘ die alle Israelische producten ‘besmet’ verklaren. Peyman Jafari, die bij Nieuwsuur geregeld optreedt als ‘deskundige’ over Iran maar ook actief is geweest bij de Internationale Socialisten en betrokken was bij de herdenking van Yassin. De lijst is stukken langer, zie ook Keesje Maduraatjes weblog. Verschillende namen op de lijst hadden Free Palestina en Boycot Israel banners op hun profielfoto staan. Wat moeten die mensen op een herdenking van de opmaat naar de Holocaust? Wat heeft een stel Israel haters daar in Godsnaam te zoeken?

Aan de kant

Vandaar dat verschillende mensen zich vertwijfeld afvragen aan welke kant de organisatoren eigenlijk staan: aan die van de Joodse slachtoffers of die van de daders? En vandaar dat wordt geopperd dat de organisatoren, meer dan samen ervoor zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren, willen voorkomen dat Joden zorgen dat het hen niet weer kan overkomen. Als er één ding taboe is op al die alternatieve ‘herdenkingen’ is het wel het virulente antisemitisme in de Arabische landen, de Palestijnse samenleving en helaas ook bij in Nederland levende moslims. Tot slot nog een keer Carel Brendel:

Het Platform duldt hiermee de politieke onderwereld in haar gelederen. Daar wringt de schoen, niet bij de kritiek op Israël. Wat mij betreft mag er iedere dag zakelijke kritiek worden geleverd op Israël, op de harde ramkoers van Netanyahu, de arrogantie van de kolonisten, het wangedrag van orthodoxe scherpslijpers, over de aantasting van de rechten van de Arabische bevolking, of noem maar op.

Daarvoor bestaat in Nederland volop gelegenheid. Maar waarom grijpen mensen, die de herdenkers van een antisemitische terreurchef in hun platform toelaten, uitgerekend een antisemitische pogrom aan om hun punt te maken? Je zou haast gaan denken dat sommigen de Kristallnacht niet willen herdenken, maar vieren.

Dat laatste is bijna waar. Men is er heilig van overtuigd dat antizionisme de les is die uit de Kristallnacht moet worden getrokken. Joden mogen niks doen dat ook maar in de verste verte onethisch zou kunnen zijn of anderen kan schaden. Dat is de les die Joden eruit moeten trekken volgens mensen als Jaap Hamburger, Maarten Jan Hijmans en ook Anja Meulenbelt. Maar er zitten ook mensen tussen die wellicht nog verder gaan, die iedere gelegenheid willen aangrijpen voor hun strijd tegen Israel en de Joden die het land steunen. Zoabi kan die hele Kristallnacht verder geen bal schelen vermoed ik zo, maar als kapstok tegen Israel blijkt-ie best geschikt. En waarom zat Ouaali daar, anders dan omdat het een anti-Israel feestje zou worden? Wat doet een ex-bommensmokkelaar van Fatah daar? Die mensen zijn echt niet begaan met het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat zouden mensen als Hijmans en Meulenbelt moeten weten.

Het Platform (en haar voorloper NBK) heeft haar geloofwaardigheid als organisator van de Kristallnachtherdenking al lang verloren. Blijkbaar was er een exces als dit nodig om het probleem door te laten dringen. Hopelijk zijn nu ook de ogen van burgemeester Van der Laan en anderen geopend, en kan aan deze farce een einde worden gemaakt. Opdat de nabestaanden van het Joodse verzet tijdens de oorlog hun tragedies weer waardig kunnen herdenken. Opdat deze mensen niet jaarlijks opnieuw gekwetst hoeven te worden. Opdat antizionisten niet zo schaamteloos misbruik maken van de Joodse geschiedenis en Joodse slachtoffers.

Ratna Pelle

 

    

Zoabi vergelijkt Israel met nazi's op Kristallnachtherdenking (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/11/13/zoabi-vergelijkt-israel-met-nazis-op-kristallnachtherdenking/

 

= IMO Blog = 

“It is sooooo simple”, gilde Haneen Zoabi afgelopen zondagmiddag op een ‘herdenking’ van de Kristallnacht bij het monument voor het Joodse verzet in Amsterdam. De les die we moeten leren uit de Jodenvervolging is dat Joden geen privileges mogen hebben in Israel maar in gelijkheid moeten leven met de Palestijnen, aldus Zoabi. ‘Je kunt als slachtoffer van racisme het niet vervolgens zelf ook doen bij anderen’. Dit was de kern van haar vijftien minuten durende tirade, die begon met de woorden: “I am honoured to speak on behalf of the victims of Kristallnacht, and on behalf of all victims of racism and persecution. I am honoured to speak in the name of Jewish resistance and in the name of all of those who resist oppression during their lifetime”.

Daarna ging het al snel over Israel, dat net zo erg zou zijn als de nazi’s toen. Voortdurend vergeleek ze de situatie toen met die in Israel nu. Zoals de Duitse meerderheid toen zweeg, zwijgen nu de meeste Israeli’s (ze bedoelt natuurlijk Joodse Israeli’s) wanneer er kerken en moskeeën in brand worden gestoken, een familie en een 15 jarige jongen worden verbrand en er ‘Dood aan de Arabieren!’ wordt gescandeerd. Heel clever roept ze een beeld op van een fascistisch Israel waar Palestijnen met goedkeuring van de regering voortdurend worden aangevallen, vernederd en gelyncht en hun huizen in brand gestoken. Israel zou al vanaf 1948 bezig zijn de Palestijnen etnisch weg te zuiveren (waar ze gezien de bevolkingsgroei onder Palestijnen bar slecht in geslaagd zijn), en zou via propaganda en demonisatie van de ander het Joodse publiek klaarstomen voor deze wandaden, precies zoals in Duitsland onder de nazi’s.

Ook riep ze op tot opstand en strijd, een volksopstand ofwel intifada. Ze voegde er bij deze gelegenheid aan toe dat die wel vreedzaam moest zijn, maar hekelde het begrip ‘terrorist’ voor Palestijnse strijders. Haar logica is uitermate simpel: “They kill us and call us terrorists!” galmde het over het Waterlooplein, ‘dat is de waarheid!’. We zouden maar denken dat ze zelf ook inziet dat ze nonsens uitkraamt. Tot slot vroeg ze zich retorisch af waarom zij als Palestijnse moest lijden vanwege de Holocaust:

Als Palestijnse heb ik te maken met een staat die mij wil laten geloven dat ik moet lijden om het onrecht aan de joden ‘goed te maken’ en dat ik net zo’n racisme moet ondergaan als waarmee de Joden in het Duitsland van de jaren dertig vorige eeuw te maken kregen.

Als Palestijnse, en ik ben niet betrokken geweest bij het racisme dat tot de Kristallnacht heeft geleid, identificeer ik mij met de slachtoffers en ik vecht mee in hun strijd tegen het racisme dat door Israël in hun naam wordt bedreven.

Op andere plaatsen weigerde ze het Palestijnse geweld te veroordelen, Hamas te veroordelen, de kidnapping van drie Joodse tieners te veroordelen (‘dit was Israels eigen schuld’) en riep op tot meer ‘strijd’. In 2010 voer ze mee op de Mavi Marmara, het Turkse ‘hulpconvooi’ met zo’n 50 bewapende leden van een pro-Hamas organisatie, die staven bij zich hadden waarmee ze Israelische mariniers die het schip overnamen toen het de waarschuwingen de zeeblokkade niet te overtreden, te lijf gingen. Hierbij kwamen negen van hen om. Carel Brendel wijst erop dat de Gazavloten ‘een gezamenlijke onderneming (pdf) zijn van Hamas en de internationale Moslimbroederschap’. Ook schrijft hij:

Onlangs kwam Zoabi weer in het nieuws. In een interview met Hamas-partijkrant Al-Risala deed ze een oproep die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd uitgelegd als steun aan de steekpartijen tegen joodse burgers. Hij citeerde Zoabi als volgt: “Honderdduizenden gelovigen moeten naar Al-Aqsa om op te staan tegen het Israëlische complot voor het bloed van de inwoners van Oost-Jeruzalem. Vandaag is dat de zaak van enkele individuen, maar we hebben nationale steun nodig. Als individuele aanvallen doorgaan zonder nationale steun, dan worden ze binnen enkele dagen neergeslagen, en daarom zijn honderdduizenden nodig om een echte intifada te beginnen.”

Het is een bekende gemeenplaats van de Palestijnen: ‘Wij boeten voor wat Duitsland (en Europa) de Joden heeft aangedaan’, waar dan soms nog aan wordt toegevoegd dat Duitsland dan maar een stukje land had moeten afstaan aan de Joden.

Ik vraag me af hoe Zoabi eigenlijk aankijkt tegen moefti en nazi collaborateur Hajj Amin Al Husseini? Via hem werd hetzelfde antisemitisme dat tot de Holocaust leidde ook in Palestina verspreid, waar het op vruchtbare bodem landde en tot vele doden heeft geleid, lang voordat er een bezetting en nederzettingen waren. In plaats van de Joden in Israel de maat te nemen, die zich terecht tegen dit antisemitische geweld hebben geweerd, kan ze beter het racisme in haar eigen gemeenschap onder ogen zien en bestrijden. Racisme dat tot pogroms tegen Joden leidde, dat aanvallen op Israelische burgers promoot en vrede met Israel in de weg staat. Zolang Joden worden gedemoniseerd en als Het Kwaad voorgesteld in Palestijnse media en door Palestijnse geestelijken en soms ook politici, zal het conflict voortduren. De bezetting en de nederzettingen, het kolonistengeweld en fouten die het leger maakt helpen natuurlijk niet, maar zijn grotendeels een gevolg van de Arabische weigering tot een compromis, tot onderhandelen, tot samenwerking. Die weigering begon bij de moefti, ging over op Arafat, eenbewonderaar van de moefti, en wordt voortgezet door Abbas, die een paar jaar geleden eveneens mooie woorden had voor de moefti en nog een serie andere ‘martelaren’ die voor het heilige vaderland waren gestorven.

(Ja, het klopt, er is door zowel Arafat als Abbas met Israel gepraat, en voor een westers gehoor zei men wel eens gematigde dingen, maar men heeft nooit het principe van twee staten voor twee volken en het Joodse recht op zelfbeschikking willen erkennen, en liep weg wanneer werkelijke compromissen werden gevraagd. Beiden ook moedigen geweld van Palestijnen tegen Israelische burgers aan.)

Terug naar Zoabi. Het was een stuitend verhaal, dat niet op een bijeenkomst van een comité tegen racisme en uitsluiting thuishoort in een tijd van toenemend antisemitisme. Juist zij demoniseert Joden met een verhaal vol leugens en weglatingen en draagt daardoor bij aan Jodenhaat. Door de Joodse Israeli’s als nazi’s weg te zetten, die net als de Duitsers toen de vreselijkste misdaden tegen een volkomen onschuldige bevolkingsgroep steunden en toelieten, wakkert ze geweld tegen hen aan. Was het toevallig dat Youness Ouaali, eigenaar van een broodjeszaak in Naarden, die onlangs opriep tot het doden van Israelische toeristen, vooraan zat? En dat er ook een plaatsje was gereserveerd voor Ibrahim Al-Baz, die in 1979 in Frankrijk tot vier maanden cel werd veroordeeld voor het smokkelen en in bezit hebben van explosieven, in dienst van de Palestijnse terreurgroep Fatah?

Zoabi bestond het geen woord te zeggen over de tientallen steekpartijen door Palestijnen tegen Joden in Israel de laatste weken, of over enig ander Palestijns geweld tegen onschuldige burgers in Israel. Maar voor alles is het stuitend dat dit verhaal werd gehouden tijdens een zogenaamde Kristallnachtherdenking bij het monument voor het Joodse verzet, en dat ze zei te spreken in naam van de Joodse slachtoffers en het Joodse verzet. Wie verzint zoiets? Hoe kan het dat tijdens een herdenking van de opmaat naar de Holocaust, Joden worden weggezet als daders, als halve nazi’s, en de Joodse staat als racistische en fascistische illegale staat? Waarom werd juist de Joods nationale beweging met de nazi ideologie op een lijn gesteld? Wie verzint zoiets? De volgende keer zijn er misschien ook vlaggen te zien waarin de Jodenster met een hakenkruis gelijk wordt gesteld, en borden met de foto’s van Israelische politici met een hitlersnor? Dat soort dingen zijn onder andere in de VS weleens te zien op anti-Israel demonstraties. Met dit verschil, dat het hier gebeurde in naam van de Joodse slachtoffers van de nazi’s.

Ratna Pelle

 

    

More Recent Articles

You Might Like

Click here to safely unsubscribe from "Israel & Palestijnen Nieuws Blog."
Click here to view mailing archives, here to change your preferences, or here to subscribePrivacy