Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


"Israel & Palestijnen Nieuws Blog" - 5 new articles

  1. Bedankbrief van Hamas aan de media
  2. Ervaringen van gewonde Israelische soldaten in Gaza
  3. UNRWA voedselhulp gevonden in Hamas tunnel
  4. Gaza doden naar leeftijd en geslacht
  5. De kosten van de Gaza tunnels
  6. More Recent Articles
  7. Search Israel & Palestijnen Nieuws Blog
  8. Prior Mailing Archive

Bedankbrief van Hamas aan de media

 

Het ligt er natuurlijk wat te dik bovenop, maar ik denk inderdaad dat Hamas weinig te klagen heeft over de berichtgeving. Vier keer een staakt het vuren weigeren maar van de media horen we het alleen wanneer Israel een staakt het vuren niet meteen en onvoorwaardelijk accepteert. Wanneer een school wordt geraakt door een granaat dan gaat men er zonder meer vanuit dat Israel dat heeft gedaan, en nog wel expres. Wanneer een Palestijnse functionaris (waarschijnlijk dus van Hamas) aan de NOS verslaggever vertelt dat Israel expres de waterleiding heeft gebombardeerd, dan gelooft men dat zonder meer, en even informeren bij de andere kant wat er is gebeurd, is dan uiteraard niet nodig. Wanneer Hamas of UNRWA (dit komt op hetzelfde neer) zegt dat er vooral vrouwen en kinderen zijn omgekomen in Gaza, dan neemt men dat klakkeloos over. Etc. Etc.

 

RP

-------------

 

Bedankbrief van Hamas aan de media

 

Door Noah Beck. Vertaling: Vederso, 27 juli 2014.

 

Beste leden van de mainstream media,

U bent geweldig geweest!

Iedereen weet dat we oorlogen met Israël beginnen die we niet militair kunnen winnen, maar wel omdat de echte overwinning plaatsvindt als u voorspelbaar elke keer weer onze kant kiest.
En u heeft deze strategie van ons ondersteund en we willen onze erkentelijkheid tonen voor uw behulpzaamheid.

In het bijzonder danken wij u voor:

Dat u zich zo veel meer op ons lijden richt dan op dat van iemand anders. Nigerianen moeten in veel grotere aantallen sterven voordat u er kennis van neemt, dus zijn we blij dat u zo veel meer waarde aan ons leven hecht.

Het minimaliseren van uw berichtgeving over onze aanvallen die tot een militaire reactie van Israël leiden en in het algemeen van het verstrekken van zo weinig context dat buitenstaanders denken dat Israëli’s gewoon Palestijnen voor de lol doden.
We zijn hiervoor vooral de Franse media dankbaar. Hun valse berichtgeving over het conflict is zo eenzijdig dat ze moslims in heel Frankrijk aanzetten tot het aanvallen van Joden en synagogen en dat wordt in ons antisemitisch wereldbeeld zeer op prijs gesteld. Hoewel het vervelend is dat dergelijke aanvallen iedereen eraan herinneren waarom Joden een eigen staat moeten hebben.

 

Het benadrukken van het aantal burgerdoden zonder uit te leggen dat onze rapporten van de slachtoffers overhaast zijn opgesteld en het aantal overdreven is en (2) dat we deze aantallen doden maximaliseren door het gebruik van de Palestijnen om onze wapens te beschermen en hen aansporen om in het gebied te blijven.
Terwijl het Israëlische leger de inwoners van Gaza waarschuwt te evacueren, in hun vervelende pogingen om onze burgerslachtoffers te minimaliseren.

 

Nooit het feit noemt dat als we miljoenen Israëli´s konden doden, we dat zouden doen. Ons Handvest vraagt immers om de vernietiging van Israël en het uitroeienvan de Joden. Net zoals de kapers van 9/11 er het beste van maakten, zij hadden ook graag veel meer Amerikanen gedood (bijvoorbeeld met behulp van massavernietigingswapens).
Ook wij zouden graag veel meer Israëli’s vermoorden. Inderdaad hebben we bij verschillende gelegenheden met opzet gericht op de kernreactor van Israël, met dit doel in het achterhoofd. Gelukkig meldt u nooit de genocidale intentie achter onze aanvallen. Terwijl u van Israël altijd de “onevenredige” reactie vermeldt.

 

Nooit heeft u ons Jihadisten genoemd, hoewel we ook christenen vervolgen. Net zoals ISIS, dat juist in Mosul christenen dwong zich te bekeren tot de islam. De gedwongen bekering, het uitzetten, of de moord op christenen en andere religieuze minderheden door radicale islamieten gebeurt al meer dan 1400 jaar, uitgebreid gedocumenteerd in het boek Crucified Again.
Fantastisch dat u dat weglaat in uw berichtgeving over ons conflict met Israël.

 

Door het bagatelliseren van hoe slecht we zijn voor de inwoners van Gaza, door bijvoorbeeld niet te berichten over onze aanval op de Israëlische energiecentrale die elektriciteit levert aan 70.000 inwoners van Gaza. Gelukkig heeft u ook genegeerd hoe de Israëli’s – in hun stomme vertoning van goedhartigheid – hun werknemers aan de gevaren van onze raketten hebben blootgesteld zodat ze de spanning op het elektriciteitsnet naar Gaza zouden kunnen herstellen.

Door nauwelijks te berichten over onze corruptie, oneerlijke rijkdom of grote uitgaven voor tunnels om Israël aan te vallen, terwijl de gewone Palestijnen steeds armer werden.

Hoe u de ogen sloot toen – ook weer om Palestijnse doden te maximaliseren – wij onze raketten in een door UNWRA gerunde school opsloegen. En hoe, toen UNWRA dat ontdekte, ze gewoon onze raketten weer aan ons overdroeg.

Arabieren negeert die de moed hebben om ons te bekritiseren – zoals Dr. Tawfik Hamid, een radicale islamiet die een hervormer werd en die het Palestijnse lijden volledig aan ons verwijt.

Het negeren van de humanitaire dwaasheid van Israëli’s bij het verstrekken van medische hulp in hun ziekenhuizen en veldhospitalen aan diezelfde terroristen die hen probeerden te doden.

Door niet de enorme terughoudendheid van Israël te erkennen. Hadden we tegen het Syrische Assad-regime moeten vechten, zou inmiddels Gaza met de grond gelijk zijn gemaakt – verwoest door bommen in olievaten, gifgas en andere aanvallen die veel meer lukraak dan de gerichte aanvallen van Israël zijn. En natuurlijk, als Syrië ons zou doden, dan zou het u bijna niet kunnen schelen.
Maar gelukkig, we hebben te maken met Israël – dat land dat iedereen zo graag wil haten – dus hier kunnen wij rekenen op uw behulpzame berichtgeving.

Door het weglaten van hoe Israël ervoor koos om tientallen soldaten op te offeren toen ze onze tunnels en wapens in dichtbevolkte gebieden zoals Shejaiya vernietigden. Als ze hadden gekozen voor luchtaanvallen – waarbij hun soldaten geen risico lopen – vele duizenden Palestijnen zouden zijn gedood.

Dat u uw lezers niet vertelt wat we openlijk zeggen in het Arabisch: dat we een wapenstilstand gewoon zien als een kans om ons opnieuw te bewapenen voor onze volgende oorlog tegen Israël – zoals onze woordvoerder, Musheer Al Masri, onlangs op tv verklaarde.

Door niet te vermelden dat Israël niets kan doen om vrede met ons te krijgen. Immers, Israëli´s beëindigden hun bezetting van Gaza in 2005 en we zijn hen sindsdien aan het beschieten. Het werkt een beetje op onze zenuwen dat Israël zijn grenscontroles gebruikt om onze herbewapening en de bouw van grensoverschrijdende aanvalstunnels te beperken.
Maar – met uw hulp – zal misschien het volgende staakt-het-vuren de blokkade van Israël opheffen, zodat we gemakkelijker onze wapens kunnen aanvullen en onze tunnels voor onze volgende aanval kunnen herstellen. En ja, we zijn in verlegenheid gebracht dat onze Arabische mede-moslims in Egypte er ook voor hebben gekozen de grens te sluiten vanwege de problemen die we hebben veroorzaakt.

Dat u de lezer er niet aan herinnert, wanneer u potentiële wapenstilstandsregelingen meldt, dat wereldmachten niet meer in staat zijn om te zorgen voor een gedemilitariseerd Gaza dan ze in staat waren Hezbollah in Zuid-Libanon te ontwapenen.

 

Serieus, u bent GEWELDIG geweest. Ga vooral zo door!

Met liefde,
Hamas

 

P.S.: Veel dank ook aan de talloze demonstranten rond de wereld die uw voorbeeld volgen, ons aanmoedigen en ons bestaan rechtvaardigen!

 

    


Ervaringen van gewonde Israelische soldaten in Gaza

 

"At first, when we crossed the fence and went into Gazan territory, it looked like another training exercise. We felt they would be no match for us, that we were a lot stronger. But the next day, Friday morning, I realized what the difference was between Hamas and us. We saw an elderly man lying wounded on the ground with a bullet in his leg. I approached him to help him up. I stretched out my hand and touched him, and it was then I realized that there were grenades around and underneath him. We moved back, and then he came to throw the grenade at us. One of the soldiers reacted quickly and shot him. Then we learned that he had been 76 years old, and that he had already been in prison in Israel. The level of cynicism they can reach is just beyond belief."

 

-----------------

 

Heroes on the mend

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=19021

"I realized that if I didn't move, I would die, and that if they came to me, I would be putting other troops in danger. I pulled myself together somehow and crawled 20 meters backward, and the paramedics swooped down on me," recounts Capt. Ran Ben-Attia.

Arale Weisberg

 

<< 

1

2

>> 

"Ophir, I'm at Tel Hashomer hospital. I was grazed by some shrapnel. Do you maybe feel like coming here?" the newly married Capt. Ran Ben-Attia asked his wife when he telephoned her last Saturday. Wounded in battle near Beit Lahiya in the northern Gaza Strip, Capt. Ben-Attia, 27, lay in his hospital bed, his crushed arm bandaged, tubes all over his body.

Ben-Attia, an officer in the Nahal Brigade's HQ, was leading troops on a mission to search out tunnels and destroy them when a Palestinian sniper's bullet went through the palm of his hand, entered his thigh and reached his back.

"I found myself alone, exposed," he says. "I realized that if I didn't move, I would die, and that if they came to me, I would be putting other troops in danger. I pulled myself together somehow and crawled 20 meters backward, and the paramedics swooped down on me. I was afraid I might die from loss of blood. I felt that was happening. There was a lot of noise and smoke around, relentless fighting. I was in excruciating pain, and a helicopter came within minutes to get me out of there."

At the same time, Ran's parents, Tzipi and Shaul, were sitting in a cafe in Kfar Saba, celebrating the birth of their grandson.

"Tzipi ordered a cup of coffee and started crying," Shaul says. "I didn't know what had come over her. I was very worried about my son. I knew he would be among the first to go out to battle. I know the northern Gaza Strip very well -- I was in the same place as a soldier in the 1970s. But I didn't say anything to my wife. She's a worrier in any case."

The urgent telephone call telling them of their son's injury interrupted them, and they rushed to Sheba Medical Center at Tel Hashomer. But Ran's older brother, Niv, was the only one who had a chance to see him before he went into surgery. Ran made sure to have his picture taken, smiling and giving a thumbs-up, so that his parents would not worry.

"I knew what they were going through, and I wanted them to relax," he says.

Ben-Attia was in Hebron recently, participating in Operation Brother's Keeper to find the three teens kidnapped and murdered in Gush Etzion. When the army began Operation Protective Edge, his battalion went south to Gaza, and it was only after going in that he began to grasp what awaited them there.

"At first, when we crossed the fence and went into Gazan territory, it looked like another training exercise. We felt they would be no match for us, that we were a lot stronger. But the next day, Friday morning, I realized what the difference was between Hamas and us. We saw an elderly man lying wounded on the ground with a bullet in his leg. I approached him to help him up. I stretched out my hand and touched him, and it was then I realized that there were grenades around and underneath him. We moved back, and then he came to throw the grenade at us. One of the soldiers reacted quickly and shot him. Then we learned that he had been 76 years old, and that he had already been in prison in Israel. The level of cynicism they can reach is just beyond belief."

Tzipi, who runs a kindergarten, sits in the hospital. At one point she disappears for a moment, going aside to cry by herself.

"I feel some relief," she admits. "I'm glad that he isn't disabled and that his wounds aren't any more severe. It could have been a lot worse."

Are you relieved that he is not fighting anymore?

"No, not at all. How could I say a thing like that? What difference does it make if it's my son in there or the neighbor's son or my friends' son? We are all at war," she says.

Just two months ago, Ran was at the Final Four in Milan. He was always a big fan of the Maccabi Tel Aviv basketball team, and when he saw it advance to the Euroleague finals, he decided he had to be there. He got a ticket to the game at a moment's notice, bought a plane ticket, and persuaded his battalion commander to give him 24 hours' leave. That was how he got to see his beloved team win the cup and post a selfie of himself at the celebrations.

On Monday, he managed to grab another photo of himself before another operation, lasting 10 hours, that went into the next day. It was then that Ophir woke him; the Israeli players on the team, Guy Pnini and Yogev Ohayon, had come to visit him, bringing the cup with them.

"Suddenly I woke up and sat up energized," he recalls. "When they came into the room I sang the songs that we always sing to them from the stands. They were in shock. That gave me so much strength. I sang the Maccabi team songs even on the way into the operating room."

"We're used to having people treat basketball like some existential thing, talking about the games as if they were matters of life and death, to be or not to be," Pnini says. "But the meeting with Ran showed us what's really important. He is a real champion, and if we managed to cheer him up a bit, then we won."

Other visitors came to Ben-Attia's room in Sheba Medical Center's trauma unit. Government ministers, members of Knesset, high-ranking officers, fellow soldiers from the battalion, the helicopter pilot who flew him out of hell ("We agreed that one day I'd come on a run with him at the squadron") and another young visitor, his new nephew Harel, just 10 days old.

What is next? "I'm not thinking too far ahead," he says. "I've got a long rehabilitation in front of me. I'll have to have more operations, and it's going to take a lot of time. They haven't even managed to extract the bullet from my body yet. I can promise one thing: I'll be up to snuff for Maccabi's next Final Four."

A hug can be stifling, too

Since the start of Operation Protective Edge, more than 40 wounded people, most of them soldiers, have been treated at Sheba Medical Center. Hundreds of civilians have been visiting the various units, loading up the soldiers and their families with sweets, cakes, snacks, books of Psalms, balloons and flowers.

"Could it be that there's nobody in the streets?" some of the parents joked. "It looks like the whole country is here."

But even this loving embrace can be stifling.

"My son had more than 200 visitors today," one mother said. "Everyone comes with a good heart, wanting to give, and I feel like hugging each and every one who comes to us. We have a wonderful nation, and our soldiers are heroes, but at some point it becomes physically difficult. Some soldiers are going to be staying in the hospital for a long time, and others will need to undergo a long process of rehabilitation. When this war is over in a few weeks, they will be alone. That's when they will need this support and these visits."

A woman stands outside one of the rooms in the orthopedic unit. She is Iris Wolf, whose son, Staff Sgt. Roi Wolf, is trying to sleep, and she is using the time to put her thoughts in order. On Sunday, when the country was flooded with a wave of rumors from the battle in Shujaiyeh, she was worried. Her son is also in the Golani Brigade, and he was there, too. Roi's father, Brig. Gen. (Res.) Ofer Wolf, telephoned his sources in the army to find out whether his son was among the wounded. He was not on the list.

But the next morning, Roi's parents got the telephone call they had been dreading. Roi had been wounded in the arm by mortar fire.

"For 10 days I was on alert for bad news," says Iris, who lives in Reut. "Something changed inside me from the moment they went to the staging area. I can't explain it. I felt it in my body. My back seized up, I needed sleeping pills to fall asleep. On Monday I woke up at 6:45 a.m. and was surprised to see that I had three missed calls from a number I didn't recognize. I didn't need more than that to realize what had happened.

"I called the same number back, and when I gave my name the man on the other end said, 'I'm speaking from Tel Hashomer. Your son arrived conscious and he's in the operating room. Drive carefully.' I asked what his condition was, and they told me he was moderately wounded. It sounded like it wasn't too bad, like something very limited and contained in time, but it's not really that way.

"From the moment we got to the hospital, it was like we went inside a bubble. We aren't thinking about the war anymore, or about alarms... It's like there's no world outside. The operation was long -- it took five hours, and it was only in the afternoon that I saw Roi awake for the first time. He hugged my head with his good hand and said, 'Mother, I missed you.' He asked about his men who had been wounded -- Abed, Daniel and Bar."

When Roi's commander from the battalion came to visit him, he asked him, "Were you hit [by a mortar]?" Now his family is trying to start rebuilding their lives.

"He was supposed to be discharged from the army in three months, and he was already dreaming about taking a trip to Copenhagen and Thailand. Now he'll have to wait longer, and I hope we'll get to that point. Right now, he's settling for a shower and a small meal, getting through the day and getting to tomorrow. What more does one need out of life?"

'I tried to disconnect myself, not to think'

The Chemla family was living comfortably and tranquilly in Nice, on the French Riviera. But 18 years ago, they moved to Israel and settled in Zichron Yaakov. Dan, a combat soldier in the Nahal Brigade, was three years old.

At 11 a.m. last Thurday, Staff Sgt. Dan Chemla managed to call his mother to tell her that his cellular telephone was about to be taken away before the ground operation began.

"From the moment we were in the northern Gaza Strip, I had a weird feeling that everything was about to change. I couldn't explain it. ... I remember very well the moment I was hit. It was on Saturday. I got shrapnel in my abdomen and knee, and unfortunately, I didn't lose consciousness. The pain was horrific. I began running in circles and screaming until somebody grabbed me and started treating me."

His mother, Helen, hardly remembers the moment she was notified.

"Everything started whirling around. I didn't realize what was happening and I tried to disconnect myself, not to think about anything until I saw him. They couldn't even tell me if he was alive," she says.

When Dan opened his eyes for the first time after surgery, all he could say was "it hurts" in French to his mother and in Hebrew to his older brother, Bruno.

"I was sedated, on morphine," he recalls. "I remember seeing my brother crying, and then I fell asleep again. Then I opened my eyes again, and I remember seeing my mother standing in front of me, crying."

"The guys from the battalion are still inside, and I'm worried about them. The battalion commander called to ask how I was doing, and I told him to tell everyone to keep on working. I keep up with the news and I'm sure we will win. We weren't surprised by anything we saw in Gaza. We were prepared for everything that happened there."

Helen says, "Our relatives who stayed in France are going mad with worry. They call us all the time. When you're far away, everything looks much more threatening. We're inside it, so we're surviving. Just four days after Dan was wounded, I found a corner where I could be alone and I finally managed to cry."

 

    

UNRWA voedselhulp gevonden in Hamas tunnel

 

Commentaar overbodig. UNRWA en Hamas zijn twee handen op een buik. Twee kanten van een medaille. Vooral de buitenkant is anders. Misschien moeten we eens wat beter naar de binnenkant, de essentie, kijken. En de Hamas propaganda van UNRWA niet langer geloven. En er geen geld maar aan geven totdat er een aantal zaken fundamenteel zijn veranderd.

 

RP

------------

 

UNRWA supplies found in terror tunnel

http://elderofziyon.blogspot.nl/2014/07/unrwa-supplies-found-in-terror-tunnel.html

 

IDF troops discovered a massive terror tunnel underneath Gaza, that was dug 25 meters deep and had entire underground rooms built to withstand airstrikes.

In these bunkers they found large bags of UNRWA aid.

Clearly UNRWA doesn't hand out these large sacks of rice and other goods directly to Gazans, these sacks could only be obtained from UNRWA employees themselves - who are clearly part of the Hamas tunnel digging teams.

 

 

 

    


Gaza doden naar leeftijd en geslacht

 

We hadden al eerder een item hierover, en nog steeds blijken verreweg de meeste slachtoffers jonge mannen te zijn. Toch worden we overspoeld met idiote artikelen als dit, waarin wordt beweerd dat vooral kinderen het slachtoffer zijn en Israel moedwillig scholen, moskeen en andere burgerdoelen bombardeert.

 

RP

----------

 

Gaza casualties by age and gender

http://elderofziyon.blogspot.nl/2014/07/gaza-casualties-by-age-and-gender.html

 

In the comments, Vandoren pointed to tabulated data of Gaza casualties based on the Hamas ministry of health numbers as of a day or two ago.

Here is the demographic breakdown by age and gender, showing a rough bell curve heavily favoring males in their late teens, 20s and 30s.

 Here is the total casualties compared with Gaza's demographics.


 If IDF actions were "indiscriminate," these two sets of data would track closely together. As you can see...they don't.

Keep in mind that these statistics include many people who were killed by Hamas rockets that fell short or secondary explosions from booby trapped houses and the like. The victims of those are far more likely to reflect a distribution in line with the demographics, so a very high percentage of those killed by Hamas actions would be children. 

If anyone actually objectively  researched the actual number of deaths that can be attributed to the IDF - a highly unlikely scenario in Gaza - then the difference between the demographics and actual dead in Gaza would be even more striking.

 

    

De kosten van de Gaza tunnels

 

Israel beperkt de toevoer van bouwmaterialen naar Gaza sterk, omdat Hamas deze voor bunkers en tunnels gebruikt. Bouwmaterialen worden toegelaten voor projecten die onder internationaal toezicht werden uitgevoerd. Veel van bovenstaand materiaal zal dan ook via de tunnels uit Egypte zijn gesmokkeld.

 

Wouter

 

    


More Recent Articles


Click here to safely unsubscribe from "Israel & Palestijnen Nieuws Blog." Click here to view mailing archives, here to change your preferences, or here to subscribePrivacy